4000 varkens komen om bij grote brand Heeswijk-Dinther

HEESWIJK-DINTHER – Bij een brand bij een varkensbedrijf in Heeswijk-Dinther zijn vierduizend zeugen en biggen omgekomen. De brand ontstond vermoedelijk na een blikseminslag. De bewoners zijn veilig.

Het gaat om varkenshouderij Heijderhoeve aan de Justitieweg in Heeswijk-Dinther. In 2008 ging er ook al een stal in vlammen op bij het bedrijf.

‘Geen mogelijkheid om dieren te redden’
De brand werd omstreeks halfelf donderdagavond gemeld. Op dat moment trokken zware onweersbuien over de boerderij. Al snel werd er opgeschaald naar zeer grote brand. 

De brand woedde in twee stallen, deze stallen maken deel uit van een complex van vier stallen. “Er was geen enkele mogelijkheid meer om de dieren te redden”, vertelt een woordvoerder van de brandweer. De bewoners van de boerderij zijn geëvacueerd. 

De brandweer gebruikte een grote kraan om de brand te blussen. Korpsen uit Oss, Veghel, Schijndel, Uden, Nistelrode en Zeeland zijn opgeroepen. In totaal ging het om tien blusvoertuigen en tachtig brandweermannen. 

Ondernemer van het jaar
Volgens een buurtbewoner zijn er veel mensen op de been bij de boerderij. Buurtbewoners staan met verbazing te kijken naar de grote brand. Vrachtwagens van het bedrijf reden vlak na de eerste vlammen af en aan.

De brandweer vermoedt dat de bliksem is ingeslagen maar de precieze oorzaak wordt nog onderzocht. Het bedrijf was in 2014 genomineerd voor ondernemer van het jaar.