Enorme brand met ontploffingen verwoest autosloperij Verwijst in Uden

UDEN – Bij autosloperij Verwijst aan de rand van Uden brak dinsdagnacht een grote brand uit. De vlammen sloegen metershoog uit het gebouw. Het pand is helemaal verwoest. Een meevaller was dat de wind de rook niet de kant van de bebouwde kom en het nabijgelegen ziekenhuis Bernhoven op blies, zo zei een woordvoerder van Veiligheidsregio tegen Omroep Brabant.

Woensdagochtend is de verwoestende kracht van de brand goed te zien. Er staat enkel nog wat verwrongen staal overeind. “Alles is zwartgeblakerd en het dak ingestort. Hier en daar smeult het nog na”, zo vertelde verslaggeefster Alice van der Plas woensdagochtend. De autowrakken op het terrein zijn allemaal uitgebrand en roetzwart. Er hangt nog een zware lucht op en om het terrein waar de brand woedde.

Het ziekenhuis sloot dinsdgavond uit voorzorg de luchtinlaat, vertelde een woordvoerder van de brandweer. De sloperij ligt aan de Nistelrodeseweg, aan de noordkant van de plaats. De rook trok richting de plaats Zeeland. Bewoners kregen het advies om ramen en deuren gesloten te houden.

Ontplofte autobanden
Op foto’s is te zien dat de vlammen kort na het uitbreken van de brand hoog oplaaiden. Vuur en rookwolken waren goed te zien vanaf de snelweg A50, die pal naast de Nistelrodeseweg ligt. Buurtbewoners hoorden harde knallen uit het brandende gebouw komen. Volgens de brandweer waren het waarschijnlijk autobanden die door de hitte kapot knalden. “Dat kan een enorm lawaai geven en dat zie je vaker bij dit soort branden.” Het blussen van de brand duurde de hele nacht.

Afgesloten

De brandweer was met veel mensen en materieel uitgerukt om het vuur te blussen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. De Nistelrodeseweg werd vanaf het ziekenhuis volledig afgesloten. Hoe de brand is ontstaan, moet onderzoek uitwijzen.

Autodemontage Verwijst is een bedrijf dat al veertig jaar gespecialiseerd in het demonteren van beschadigde auto’s en in het verkopen van gebruikte en nieuwe auto-onderdelen.

Bron  : Omroepbrabant