Grote brand verwoest markthallen Vrije Markt Cuijk in Katwijk

KATWIJK – De brand in de Vrije Markt aan de Korte Ooijen in Katwijk, bij Cuijk, is onder controle. De brandweer is nog de hele dag aan het nablussen. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldt de gemeente Cuijk.

Uit onderzoek van het bedrijf SGS SEARCH blijkt dat er asbestdeeltjes zijn verspreid in de directe omgeving, op de Korte Ooijen en het bedrijfsterrein. Mensen die verderop wonen, mogen naar buiten en mogen ook de roet- en asdeeltjes opruimen.

De Korte Oijen wordt zo snel mogelijk schoongemaakt. Naar verwachting is de weg rond vier uur weer vrij.

De straten rondom de afgebrande hallen zijn afgesloten. Daardoor is het erg moeilijk om andere bedrijven op het industrieterrein te bereiken.

1500 kramen
De brand brak maandagavond uit bij de Vrije Markt Cuijk. Het gaat om overdekte markthallen waar iedere zaterdag een markt was, met naar schatting zo’n 1500 kramen. Ook op Tweede Pinksterdag waren de hallen geopend. Bij daglicht is goed te zien dat er niets meer over is van drie aaneengesloten markthallen. Een nieuw gebouwde evenementenhal die aan het pand vastzit, is behouden gebleven.

Een textielhandelaar, die naar de smeulende resten staat te kijken, beseft dat hij alles kwijt is. “15.000 euro kwijt”, schat hij. Want ook hij liet al zijn spullen in de hallen staan.

“Alles is verloren. Ik ben heel verdrietig. Ik sta hier al vijftien jaar. Ik weet niet of ik ergens anders ga beginnen.”

Geen schadelijke stoffen
De brand brak rond kwart voor elf uit en veroorzaakte veel rook. Het is onduidelijk of het asbest, dat vermoedelijk vrij is gekomen, zich in de omgeving heeft verspreid.

Instorting
De hallen van de Vrije Markt Cuijk beslaan tenminste 22.000 vierkante meter. Het voorste gedeelte van de markthal is ingestort door de brand. In totaal stond een derde van de markthal in brand.

‘Evenementenhal gecontroleerd uit laten branden’
Standhouders van de kramen laten hun spullen meestal achter in het pand. Een kraameigenaar vermoedt dat er voor miljoenen euro’s schade is.

Veel bekijks
De brand trok maandagavond veel bekijks. Ook burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk kwam poolshoogte nemen.

Bron : Omroepbrabant.